Piť či nepiť?
Otázka, ktorá neobišla ani kávu…
1.07.2022

Pitie kávy sa stalo životným štýlom ľudí vo všetkých kútoch sveta. Ľudia vyhľadávajú kávu hlavne s cieľom oddychu, príjemného stretnutia sa s priateľmi a v neposlednom rade s cieľom celkového povzbudenia na základe dvoch faktorov: chuťového pôžitku a kofeínu. Aký je však vplyv kávy na zdravie človeka?

Zážitok z príjemnej chuti v nás stimuluje endorfíny šťastia. Uvoľníme sa a začneme vnímať iba danú chvíľu s daným človekom. S kofeínom to už také jednoduché nie je a mnoho ľudí práve vďaka nemu odmieta piť akýkoľvek typ kávového nápoja.

AKÝ JE VPLYV KÁVY NA ZDRAVIE?

V polovici 18. storočia bola odpoveď na dnes najviac pokladanú otázku jasná. Káva ako ,,nápoj diabla” bola pre mnohých ľudí skôr postrachom. Práve preto sa švédsky kráľ Gustáv III. rozhodol dvoch väzňov potrestať práve tým, že počas dňa museli vypiť minimálne 30 šálok kávy alebo čaju, ktorého účinky v tej dobe tiež neboli jasné. Výsledok sa, žiaľ, kráľ ani jeho dvorní lekári nedozvedeli, pretože väzni žili oveľa dlhšie ako oni samotní. Vďaka ,,hrôzostrašnej poprave kávou” sa obaja väzni dožili vraj 83 rokov bez akýchkoľvek vážnych zdravotných problémov. Takže piť či nepiť?

Kofeín

Má mierne horkú chuť a biely práškový alebo ihlicový vzhľad. Do organizmu sa vstrebáva po 30 až 45 minútach po požití. V tele sa udržiava v rozmedzí od 4 do 6 hodín. V niektorých prípadoch, najmä u tehotných žien, sa kofeín vstrebáva až 11 hodín z dôvodu spomaleného metabolizmu. Stimuluje nervovú sústavu, podporuje prúdenie kyslíka a živín do mozgu, zvyšuje športový výkon a celkovú koncentráciu. Jeho povzbudivé účinky nám prikazujú byť bdelí, no iba po psychickej stránke, fyzicky sme na tom stále rovnako.

Kofeín a kávovník

Kávovník ako ovocná drevina má približne 130 druhov, avšak najvyhľadávanejšie sú Coffea Arabica a Coffea Canephora. Pestovatelia sa potýkajú s viacerými ekonomickými, kultúrnymi, ale najmä prírodnými problémami, medzi ktoré bezpochyby patria rôzne choroby. Tie sa úspešne vyhýbajú práve odrodám kávovníka Coffea Canephora, a to najmä z dôvodu vyššieho obsahu kofeínu. Kofeín je toxický pre niekoľko druhov hmyzu a živočíchov, predovšetkým bylinožravcov.

Kofeín sa nachádza vo všetkých častiach kávovníka. Najnovšie výskumy potvrdili, že jeho najvyššia koncentrácia je práve v listoch. Z tohto dôvodu, ak choroba predsa len napadne kávovník cez listy, znamená to rýchlu skazu pre celú rastlinu.

Piť kávu, pretože…

Vplyv kávy na zdravie pocítime už pri prvom dúšku. Už pri prvom dúšku Vašej kávy z Vás opadáva stres a čas akoby sa zastavil. Bezpochyby táto vlastnosť kávy z nej robí najvyhľadávanejšiu tekutinu hneď po vode. Vďaka kofeínu nám pravidelné pitie kávy môže zlepšiť pamäť, zvýšiť pozornosť a sústredenosť, dokonca vieme vnímať udalosti okolo seba objektívnejšie.

Okrem iného výsledky vedeckých štúdií dokazujú, že pravidelné pitie kvalitnej a zdravo pripravenej kávy zabraňuje vzniku závažnejších ochorení ako Parkinsonova choroba, Alzheimer či niektorých typov rakoviny. Bolí vás často hlava? Dajte si kávu. Kofeín zužuje mozgové cievy, čim pozitívne ovplyvňuje rôzne stupne migrény, ale i bežné bolesti hlavy. Káva nám paradoxne zabraňuje aj pri tvorbe zubného kameňa a dokonca aromatické látky nachádzajúce sa v káve pôsobia proti astmatickým chorobám.

Nepiť kávu, pretože…

Všetkého veľa škodí a káva taktiež nie je výnimkou. Kofeín spôsobuje psychickú závislosť. Našťastie je možné sa tejto závislosti zbaviť, no nie radikálne. Drastické obmedzenie môže spôsobiť abstinenčný šok a rôzne nepríjemné príznaky s ním spojené. Medzi tie najčastejšie patrí ospalosť, malátnosť, podráždenosť, bolesť hlavy a nespavosť. Takže ak to s kávou dlhodobo preháňate a chcete to zmeniť, začnite pomalým znižovaním svojich denných šálok.

Negatívom je aj všeobecne známy fakt, že káva odvodňuje. V prípade nepravidelného dopĺňania tekutín sa spolu s kávou z tela vyplavuje aj vápnik a iné dôležité vitamíny, čo môže výrazne prispieť k vzniku osteoporózy. 

ĽUDIA SO ZDRAVOTNÝMI PROBLÉMAMI A TEHOTNÉ ČI DOJČIACE ŽENY

Mnohí z týchto ľudí sa svojej obľúbenej šálky kávy vzdali dobrovoľne alebo na odporúčanie svojho lekára. Avšak je namieste otázka, akú kávu pili dovtedy, kým im bola zakázaná. Nie je káva ako káva. Rôzne instantné kávové nápoje, v ktorých je použitých viac chemických ako prírodných látok, či káva pripravená z prepražených, zhorených kávovníkových zŕn môže spôsobiť zdravotné problémy nielen u chorých, ale i zdravých jedincov.

Káva vplýva na každého z nás inak, nielen kvôli kofeínu, ale i iným látkam, ktoré môžu byť nebezpečné v kombinácii s niektorými závažnými ochoreniami. Preto je namieste zvážiť denný počet káv v závislosti od Vášho zdravotného stavu či celkového účinku na Váš organizmus. Avšak ak je vaša káva správne pripravená, ani kofeín nie je Váš nepriateľ.

Počas tehotenstva a dojčenia je vhodné uvedomiť si, koľko a aké kávy sme pili predtým a daný počet znížiť. Kofeín sa cez placentu alebo prostredníctvom materského mlieka dostáva rýchlo do organizmu dieťaťa a môže spôsobiť jeho podráždenosť.

Úplne odstavenie od kávy v prípade, že matka bola na kávu zvyknutá, môže spôsobiť podráždenosť samotnej matky a tým aj plodu alebo dieťaťa. Dôležité je najmä zvážiť dennú dávku kávy, ktorá by určite nemala byť v takom počte, ako pred tehotenstvom a dojčením.

KÁVA A NAŠA DENNÁ SPOTREBA

Mnohí z nás sa riadime tým, že keď niečo inému neškodí alebo naopak pôsobí pozitívne bude to tak isto vplývať aj na nás. Každý človek má vlastnú osobnosť s vlastným obalom, nazývaným organizmus. Káva vplýva inak na muža či ženu, na človeka rôznej vekovej i váhovej kategórie, ba dokonca je rozdiel aj v tom či ste fajčiar, akú diétu dodržujete, ale i to, v ktorú hodinu si svoju šálku kávy doprajete. Všetko je na vás a vašom všímaní si vlastného organizmu.

Kofeín začína byť toxický pri 150 až 200 mg na 1 kg hmotnosti človeka, to znamená 80 až 100 šálok kávy denne. Optimálny príjem pre zdravý ľudský organizmus je 200 mg až 400 mg, a teda 4 až 5 šálok espressa pripraveného zo 7 g pomletých kávovníkových zŕn.

Nie je vhodné piť kávu ihneď po zobudení a nalačno, pretože ráno máme prirodzenú aktivitu, počas ktorej je účinok kofeínu opačný. Môže sa objaviť väčšia únava a ospalosť ako pred spánkom. Vhodným časom na prvú kávu je čas medzi 9.30 hod. a 11.30 hod.

Košík
Žiadne produkty v košíku!
Pokračovať v nákupe
0